Vrouwenoverschot

zondag 16 juni

Sterven er inderdaad meer mannetjes in de nestjongenfase dan vrouwtjes, met als gevolg dat er meer vrouwtjes dan mannetjes zijn in een populatie? Dat is in ieder geval de voorlopige conclusie van een team Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich en het Zwitsers Ornithologisch Instituut dat al enkele jaren onderzoek doet in het zuidwesten van Duitsland.

De verklaring wordt gezocht in de veronderstelling dat de iets grotere vrouwtjes bij voedselschaarste in het voordeel zijn. Om te zien of dit alleen in hun onderzoeksgebied het geval is hebben ze andere onderzoekers, waaronder ons, benaderd om gegevens aan te leveren.
Het geslacht van nestjongen bepalen kan alleen door middel van een analyse van DNA-materiaal. Daartoe worden tijdens het ringen enkele borstveertjes afgenomen die vervolgens in een gespecialiseerd  laboratorium in Bad Kissingen in Duitsland onderzocht worden.
Overigens valt het verwijderen van enkele borstveertjes onder de wet op de dierproeven en is dus aan een vergunning gebonden. Zelf hebben we een korte scholing moeten volgen. Dankzij de medewerking van het Vogeltrekstation lukte dag allemaal nog net voordat de eerste jongen geringd werden.

Inmiddels hebben we van bijna 140 nestjongen materiaal verzameld dat in de koelkast ligt te wachten op verzending naar Zwitserland. Uiteraard zijn we erg benieuwd hoe de verdeling bij ons uitvalt. Het zal najaar worden voor de resultaten bekend worden, maar we houden u op de hoogte.

Het onderzoek naar geslachtsspecifieke sterfte maakt deel uit van een veelomvattend onderzoek, op zoek naar de mechanismes achter de grote achteruitgang van de soort de laatste decennia in Zwitserland. Eind van de week brengen we een bezoek aan het onderzoeksgebied. We krijgen dan van Beat en Martin uitgebreid tekst en uitleg bij de vele aspecten van hun fascinerende onderzoek. 

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk