Beeld zo goed als compleet

zondag 10 mei

Vrijdag en zaterdag was het de beurt aan de rest van ons werkgebied, met name Ijzerlo, Miste, Bredevoort, Woold, Kotten en Ratum. We zijn nun in totaal bij 200 plekken langs geweest en op 111 plekken steenuilen aangetroffen. Een record.

De gemiddelde legselgrootte bedraagt 4,13 bij in totaal 103 legsels. Daarmee behoort 2020 tot de betere jaren.  We hebben nog lang geen beeld van de gemiddelde legselstart, maar het feit dat we nu al 10 nesten met jongen hebben doet vermoeden dat die zeker uitkomt voor half april. Opvallend is dat we ook al een een vrij groot aantal mislukte nesten hebben. Bij het vinden ervan speelt toeval een grote rol. Bij een nest in Dale vlogen 2 steenuilen uit de boom, nestkast leeg, maar een leeggevreten ei in het gras. Niet moeilijk te raden wat daar gebeurd is. In het Achterwoold geen eieren, maar een vrouwtje met een enorme broedvlek. Moet eieren gehad hebben. In Ratum de nieuwe kast direct bezet, maar 2 wegvliegende uilen en eischaalrestjes in de kast. Ze drukken uiteraard het succespercentage, maar zijn wel belangrijk om op populatieniveau een goed beeld van het nestsucces te krijgen.

Of het een goed muizenjaar gaat worden is ook nog lastig te voorspellen. Daarvoor hebben we nog te weinig nesten met jongen. Als een nest in Aalten echter illustratief gaat worden, komt het vast goed. Het ene jong moest zich door een stapel van 10 muizen heen werken, 165,3 gram bij elkaar. In het Woold een broedend vrouwtje met een handvol ingeteerde muizen. Te veel om op te eten kennelijk. Volgende week krijgen we denk ik een meer algemeen en beter beeld.

Wat ook erg opvallend is, is grote aantal nieuwe plekken. De teller staat al op 24. Voor een belangrijk deel bezet door door dieren die in 2019 geboren zijn. Een volgende keer meer daarover.

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk