Eerste Achterhoekse Paalkast

zondag 10 maart

Gisteren was het eindelijk zover: de Eerste Achterhoekse Paalkast was klaar voor een proefboring en een testerectie. Om wat ervaring op te doen met hoe de kast degelijk op de paal te bevestigen en de paal stevig in de grond te verankeren, besloten we eerst een proef uit te voeren. Op zaterdag 30 maart wordt hij dan op de definitieve locatie in Ratum Winterswijk geplaatst.

 

De kast is bedoeld voor locaties die op zich geschikt zijn voor steenuilen, maar waar een goede plek om de kast te plaatsen ontbreekt. Het prototype van zo'n kast staat al enige jaren met succes in Meddo (zie foto). We wilden echter graag eeen wat grotere kast en met meer uitloopmogelijkheden voor de jongen. Onze vaste kastenbouwer Hennie Esselink en smid Oonk uit Meddo togen aan het werk en het resultaat mag er zijn. Een ruimte, meer vierkante kast op een ruim plateau en voorzien van een zonwerende dakbedekking. De paal is rond de 4 meter lang, waarvan 2,5 meter boven de grond uitsteekt. Bovenop de paal is een ijzeren plaat gelast, voorzien van 4 boorgaten. Hierop worden met 4 boutenhet plateau en de kast  bevestigd. Stevig als een huis. Het geheel wordt vevolgens voorzichtig in een vooraf geboord 1,5 meter diep gat gelaten. We zijn erg benieuwd of de steenuilen er gebruik van gaan maken!

Van de proefboring en de testerectie is een kort flimpje gemaakt dat u hier kunt bekijen. Veel plezier bij het bekijken!

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk