Gewichtige jongen

dinsdag 29 mei

Het valt op dit jaar: in bijna alle nesten zijn de jongen in een prima conditie.

Ze zijn mooi schoon, levendig en goed op gewicht. Een teken dat er voldoende voedsel is. Dat ze zo schoon zijn hangt ook samen met het droge weer van afgelopen tijd. Vooral als het langdurig nat weer is in combinatie met voedselschaarste, gaan ouders vaak regenwormen voeren. En tja, dan wordt de poep dun, en het nest en de jongen kunnen dan ronduit smerig zijn. In sommige jaren zien we dan ook veel van die vieze nesten. Dit jaar niet.

Eerste indruk conditie

We schreven het al eerder: we wegen alle jongen om hun conditie te bepalen door het berekenen van de conditie-index (zie voor uitleg het bericht Op de weegschaal van 16 mei). Hiertoe delen we het gewicht op het referentiegewicht dat bij hun leeftijd hoort. Het valt op dat vrijwel alle nestjongen een index hebben tussen 0,90 en 1,10. Dat betekent dat hun gewichten mooi rond het referentiegewicht liggen, met een afwijking van maximaal 10% naar boven of beneden.

Ook valt op dat de conditie-indexen van jongen uit hetzelfde nest vaak dicht bij elkaar liggen. We zijn benieuwd of dit beeld de rest van het seizoen doorzet. Komen we nog op terug.

Zware jongens (en meisjes)

Sommige nesten springen eruit. Neem bijvoorbeeld het nest in Huppel met 4 jongen. Toen ze 7 dagen oud waren was de gemiddelde index met 1,12 al hoog. Afgelopen zaterdag toen we ze ringden op de leeftijd van 21 dagen, lag de gemiddelde index van dit viertal maar liefst op 1,23. Voor een idee van het gewicht: de zwaarste woog 178 gram terwijl 135 gram gemiddeld is voor een jong van 3 weken oud. In dit territorium moet het voedselaanbod wel overweldigend zijn.

Op de foto: ons weegbakje van Hella halvarine. Dit onverwoestbare bakje gebruiken we nu al voor het 13e seizoen!

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk