Paalkast

zaterdag 12 januari

Regelmatig komen we op plekken waar het erf geschikt lijkt voor steenuilen, maar waar een boom of schuur om de kast in te plaatsen, ontbreekt. Vorige week nog op een erf in Ratum. Pracht van een erf, pas aangeplante boomgaard en nog meer plannen in de maak. Maar geen geschikte boom. Ja, eentje, maar die staat zo ongeveer naast het terras. Of de steenuilen daar voor voelen? 

Om toch broedgelegenheid te kunnen bieden, zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om een kast op een speciaal daarvoor geplaatste paal te monteren. Al een aantal jaren broeden er in Meddo een steenuil in een dergelijke kast. De constructie is door de bewoners zelf bedacht toen de iep waarin de oude kast hing, gekapt moest worden vanwege de iepenziekte. De steenuilen verhuisden direct het eerstvolgende broedseizoen mee, en brengen er nu al weer een jaar of 6 succesvol jongen groot.

Vanmiddag zijn we bij timmerman Hennie geweest om de specifieke eisen aan de kast te bespreken. We willen hem met hetzelfde vloeroppervlak wat vierkanter, met aan 3 kanten een ruim balkon waarop de jongen kunnen zitten als ze er de leeftijd voor hebben. De smid – die de ijzeren paal zou moeten maken – was net even te druk met de noodreparatie van een landbouwwerktuig. Daar hebben we volgende week een nieuwe afspraak mee. De bedoeling is hem eerst bij Hugo thuis uit te testen en dan te verplaatsen naar het erf in Ratum. Uiteraard zijn de kosten een stuk hoger dan wanneer we alleen een standaardmodel kunnen plaatsen, maar de bewoners waren zeker bereid de kosten voor hun rekening te nemen. We houden u op de hoogte.

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk