Van boerentrien tot jonkvrouwe

zondag 07 juni

Dat het wegvallen van een van de ouders en als gevolg daarvan laag uitvlieggewicht niet altijd hoeft te betekenen dat je niet goed terecht kunt komen als steenuil, bewees een jonge uit de lichting 2019. Het vrouwtje was tijdens de muizenjacht in een aardbeiennet verstrikt geraakt en niet meer losgekomen.

Toen we jong 084 op in 2019 op leeftijfdsdag 24 voor de laatste keer controleerden, had ze een conditie-index van 0,87. Bij de controle op dag 32 zat ze niet meer in de kast. Aangezien we geen resten aantroffen, was de conclusie dat ze was uitgevlogen. We hadden onze bedenkingen bij de overlevingskansen: slechte conditie en vroeg eruit, we gaven er weinig voor.   

Tot onze verrassing troffen we haar gisteren in Vragender, 9 kilometer van haar geboorteplek, broedend op 4 eieren. Toen we het nest op 8 mei voor de eerste keer controleerden, hebben we haar niet gepakt. In de kast lag op dat moment maar 1 ei dat koud aanvoelde en nog niet bebroed leek te worden. Bezig met de eileg, was onze voorlopige conclusie toen. Dan laten we de ouders altijd met rust. Gisteren dus 4 eieren die vandaag of morgen moeten uitkomen. De uitgestelde legselstart past overigens wel een beetje bij haar nieuw verworven status: als jonkvrouwe (zie foto) geniet je eerst van het leven alvorens aan kinderen te beginnen.

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk