Veldproef drinkbakken

zaterdag 23 juni

Zoals in het weblog Beleef de Lente als beschreven is gisteren de veldproef met de steenuilveilige drinkbakken gestart. Ook wij hebben de eerste bakken bezorgd. Hoe de bakken er uitzien en hoe de bezorging verliep: klik op de foto's.

De bakken zijn er in 2 groottes, 65 en 90 liter. Een set bestaat uit een buiten en een binnenbak. Beide zijn bestaande bakken die gewoon in de handel te verkrijgen zijn. Het bijzondere is dat in de binnenbak rondom een 'klimrek' uitgestanst is. Een te water geraakte uil kan hierdoor in luttele seconden weer op het droge komen. Eerdere proeven hebben uitgewezen dat dit echt werkt. De jonge uilen die we voor de proef gebruikt hebben werden amper nat. 

Een schuine balk, ook vaak als oplossing aanbevolen, werkt niet echt omdat de uilen de opgang niet weten te vinden. Ze drijven direct naar de rand van de bak en gaan onder de balk zitten. Ook een drijvend plankje werkt niet echt. De uilen slagen er weliswaar in op het plankje te klauteren, maar op het moment dat ze afzetten drijft het plankje onder ze vandaan en raken ze weer te water.

Op de foto's Bert Kwakkel, de bedenker en initiatiefnemer en Jan ten Have uit Lievelde die in ons gebied de eerste set in ontvangst mocht nemen. Natuurlijk moest de bak gelijk met water gevuld worden. Pascal voelt op het badje op temperatuur is. Op een andere plek toonden de paarden direct belangstelling.

Elders in de Achterhoek en Liemers worden door vrijwilligers de komen week in totaal 60 bakken geplaatst. Eind augustus worden de erfbewoners gevraagd naar hun ervaringen. Als alles meezit zijn ze dan volgend voorjaar in de winkel verkrijgbaar.

 

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk