Eerste materproofnestkast geplaatst

zaterdag 01 februari

Vandaag is de eerste marterproofnestkast geplaatst. Dankzij het crowdfundingproject van Vogelbescherming zijn we in staat geweest geld bij elkaar te halen voor de aanschaf van steenmarterproof nestkasten. In totaal is er door alle deelnemers en Vogelbescheriming ruim € 10.000 binnengehaald. Daarmee konden 80 nestkasten aangeschaft worden, waarvan 11 voor onze regio. Daar zijn we uiteraard bijzonder blij mee! Graag bedanken we alle gulle gevers voor hun bijdrage en Vogelbescherming voor de mogelijkheid aan het project deel te nemen. 

Zoals gezegd vandaag de eerste geplaatst. De weergoden werkten niet echt mee, maar dat mocht de pret niet drukken. De kast hangt op een plek waar de afgelopen jaren steeds steenuilen succesvol gebroed hebben, behalve afgelopen jaar. Mogelijke oorzaak: een op het erf rondscharrelende steenmarter die zonder veel problemen de oude kast in kon. Of de steenuilen het haasje zijn geworden of op tijd het vege lijf hebben kunnen redden, is nog de vraag, maar de kast bleef in ieder geval leeg.

Erfbewoonster Marijke vertelde overigens nog een smakelijk verhaal. Vorige week heeft ze het schaap laten inslapen en het duurde maar een paar dagen voordat van de beide hanen die hun nachtverblijf in het schapenhok hadden, alleen nog maar een bosje veren over was. Het zou zo maar kunnen dat onze vriend de steenmarter zijn kans schoon zag toen de bescherming van het schaap weg viel. Als er een schaap over de dam is ... volgen de hanen! 

Hoe dan ook, de steenuilen hoeven niet meer bevreesd te zijn dat een steenmarter de nestkast binnen weet te dringen. Verder dan gluren door de brievenbus komt ie niet meer!

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk