Verslag broedseizoen 2014

woensdag 27 augustus

Het broedseizoen 2014 was in alle opzichten een opmerkelijk seizoen voor de steenuilen rond Winterswijk. Het goede mastjaar 2013, de extreem zachte winter en het vroege voorjaar zorgden met elkaar voor een explosie van de muizenstand.

De steenuilen reageerden prompt met een hoge bezetting, een bijzonder vroege legselstart, grote legsels, veel jongen in uitstekende conditie, een hoog nestsucces en bovenal door enorme aantallen muizen aan te slepen. Een legselgrootte van 4,22, een gemiddelde legselstart van 7 april, een eisucces van 64%, een gemiddeld aantal jongen van 2,73 per gestart nest, een nestsucces van 80%, een conditie-index van 1,06 en het ongelooflijke aantal van 590 muizen in de prooivoorraad: alle parameters kwamen ruim boven het langjarig gemiddelde uit.

Alles komt samen in jong nummer 3.763.153 dat met 198,8 gram op leeftijdsdag 36 de geschiedenisboekjes ingaat als het zwaarste nestjong ooit. Altijd gedacht dat steenuilen brave huisje-boompje-beestje-uilen zijn? Wij helpen u uit de droom. In dit verslag van ons negenentwintigste seizoen doen we, verluchtigd met tientallen foto’s, uitgebreid verslag. 2015 kan alleen maar tegenvallen, maar wie weet …

Wij kijken er in ieder al weer naar uit!

U kunt het verslag hier downloaden.

< Terug naar overzicht

Steenuilen rond Winterswijk