De steenuil

De steenuil, door Ronald van Harxen en Pascal Stroeken.

verschenen november 2011
Met een voorwoord van Koos van Zomeren.
Illustraties van Elwin van der Kolk en Jos Zwarts
160 p., 21 x 23 cm,
ISBN 978 90 5011 398 4
prijs: € 22,95.

Het rijk geillustreerde boek is verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij en bij de betere boekhandel.

bestellen 

Over het boek

Van oudsher spreekt de steenuil tot de verbeelding. Letterlijk en figuurlijk. Op munten uit het oude Griekenland kwam zijn afbeelding al voor. En ook vandaag de dag siert de steenuil menig poster en postzegel. Het meest opvallende aan deze kleine uil is zijn indringende blik: met zijn felgele ogen lijkt hij dwars door je heen te kijken.

Eigenlijk is de steenuil best een vreemde snuiter onder de uilen. Hij laat zich namelijk regelmatig overdag zien. Vaak zit hij op een opvallende plek zoals een paaltje langs de weg of het dak van een boerenschuur van de zon te genieten. En als cultuurvolger bij uitstek bevindt de steenuil zich vrijwel altijd in de nabijheid van mensen.

De auteurs zijn al 25 jaar lang gefascineerd door deze vogel. Ze gaan in dit boek in op leefwijze, leefomgeving, verspreiding, familiebanden en de rol van de steenuil in geschiedenis en kunst.

Heb je het over de steenuil, dan heb je het dus ook over mensen. Tijdens hun onderzoek hebben de auteurs talloze mensen ontmoet die ‘iets hebben’ met de steenuil. Boeren en buitenlui bij wie hij op het erf broedt, enthousiaste kinderen die meehelpen met het ringen, vrijwilligers die nestkasten ophangen: allemaal zijn ze belangrijk voor de bescherming en het voortbestaan van deze prachtige vogel. Hun portretten en verhalen in combinatie met de onderzoeksresultaten maken dat De steenuil een intrigerend boek is voor iedereen die meer wil weten over deze unieke vogel.
 
Recensies
 

 
"De auteurs weten op een heel innemende toon heel veel informatie samen te vatten zonder dat het saai wordt. Uit alles spreekt een warme belangstelling voor het onderzoeksobject, maar ook de mensen en het landschap daaromheen. De vele anekdotes zijn kostelijk. Het boek ziet er ook prachtig uit met zijn mix van fraaie tekeningen en nuttige dan wel fraaie illustraties."
 
Fred Hustings, redacteur SOVON Vogelonderzoek Nederland
 

 
" 'Steenuilen zijn de huismussen onder de uilen. Steenuilen en mensen horen bij elkaar', schrijft Koos van Zomeren in een voorwoord. Dit boek straalt inderdaad de liefde van de mens voor dit kleine uiltje op een boeiende manier uit." Lees meer >>
 
Adri de Groot, www.vogeldagboek.nl
 

 
"Boek 'De steenuil' must have voor natuurliefhebbers" Lees meer >>
 
Basnatuurlijk.nl 
 

 
" ... staat bomvol wetenswaardigheden over leefwijze, leefomgeving en familiebanden. Maar ook boeren, buitenlui en heel veel vrijwilligers komen aan bod. Een prettig leesbaar boek met heel veel foto's."
 
Vogels, tijdschrift Vogelbescherming Nederland, voorjaar 2012 
 
 
"Een heerlijke menging van zakelijke feiten en sappige verhalen, op een innemende toon gebracht en van fraaie illustraties voorzien."
 
Steenuilen rond Winterswijk