predatie

Predatie van het nest of van pas uitgevlogen jongen komen we ieder jaar wel enkele keren tegen. Het is iets dat erbij hoort en doorgaans op het niveau van de populatie nauwelijks effect heeft. De steenmarter is een gekende predator. Lening en behendig als hij is, weet hij zonder veel problemen een nestkast binnen te komen. Kijk het clipje van Beleef de Lente 2008. Eekhoorns pakken soms steenuileieren. Wat dat betreft is het eten en gegeten worden. Anders is het gesteld met predatie door honden en katten. Hoewel deze dieren ook gewoon hun jachtinstinct volgen is de situatie waarin dat gebeurt niet echt een natuurlijke. Het is dan ook aan te raden honden en katten in de uitvliegfase binnen te houden. Wat de marter betreft is een oplossing een anti-marterkast te plaatsen (zie nestkasten). Het afschieten of vangen van een steenmarter is niet alleen bij wet verboden, maar ook geen echte oplossing. De open gevallen plek zal snel weer door een andere ingenomen worden, misschien niet op uw eigen erf, maar dan wel op dat van de buren. In de afgelopen jaren zijn er in Athene verschillende artikelen over de Steenuilen en Steenmarters verschenen. U kunt deze artikelen hier lezen: 1 2 3 4 5 6 7.

Hier een flimpje uit Beleef de Lente 2008 waarop te zien is hoe een Steenmarter (eenmalig bezoek!) de steenuilkast binnengaat. 

Als u geinteresseerd bent in de Steenmarter is het boek De Steenmarter van Siem Broekhuizen en Gerard Müskens een goede tip. Uitgegeven in dezelfde reeks als De Steenuil

Zo troffen we het aan toen we de kast open maakten. Het vrouwtje had een gebroken nek.

Steenuilen rond Winterswijk