Ronald

In het begin van de jaren '80 raakte ik geinteresseerd in steenuilen. Binnen de vogelwerkgroep was er nog weinig kennis over en het leek me leuk een eigen ´studieobject´ te hebben. Van het een kwam het ander. In 1986 zijn we met broedbiologisch onderzoek begonnen en van lieverlee raakten we in de ban van dit schitterende uiltje. Wat het onderzoek mede zo boeiend maakt is het contact met de erfbewoners. Elke keer weer een praatje, regelmatig een kopje koffie. Op veel erven komen we inmiddels al meer dan 20 jaar. Dan bouw je een band op. 

Speciale belangstelling heb ik voor wat steenuilen eten. Elk jaar weer benieuwd welke prooiresten er in het nest liggen. In 2002-2005 heb ik een nest gevolgd met infrarood videoapparatuur. Vierkante ogen kreeg ik van het afkijken van de tientallen video banden. In 2007 werd het een stuk makkelijker, met de komst van Beleef de Lente. Vanuit je luie stoel de prooiaanvoer in de gaten houden, de techniek maakt het allemaal mogelijk.

In 1997 richtten Hein Bloem, Pascal en ik het Steenuilenoverleg Nederland op. Sinds een aantal jaren ben ik daar voorzitter van. We werken nauw samen met Vogelbeschermig, SOVON en het Vogeltrekstation. Samen hebben we al veel aardige projecten gerealiseerd. En we zitten nog vol plannen! 

Steenuilen rond Winterswijk